Tips när du tar hem din kattunge

 

Det bästa är att ta hem kattungen när du kommer att vara hemma ett par dagar, till helgen eller i samband med semester.

Förbered ett eget rum, t ex ett badrum, sovrum eller kök med kisslåda, mat- och vattenskålar, sovlåda och ett litet klösträd.

Här ska kattungen tillbringa den första tiden tills den är trygg och känner igen sig. När kattungen lämnar tryggheten hos mamma och syskonen kan det vara mycket skrämmande att bli lössläppt i ett stort hus eller lägenhet. Och dessutom finns risken att den inte hittar eller hinner tillbaka till kisslådan om det blir bråttom och det vill vi ju till varje pris undvika, eller hur?

Tillbringa mycket tid med kattungen. Locka med någon godbit eller leksak.

Med en skygg kattunge är en bra metod att bara lämna vatten hos den och komma in och erbjuda den mat flera gånger om dagen.

Skulle den efter en hel dag fortfarande inte komma fram och äta, lämna kvar litet mat under natten så att den får smak på det. Ibland kan det fungera bättre att skapa kontakt med en sådan katt genom lek.

Låt kattungen stanna i sitt rum i ett par dagar, upp till en vecka. Låt den komma ur korta perioder under uppsikt och ge den tillgång till ett rum i taget. Har du flera katter, låt dem först byta dynor och liknande och sedan byta rum med kattunge så att de får lära känna varandras dofter. När de träffas första gången är det bra att leka med dem och vara beredd på att avleda eventuell aggressivitet. Använd gärna Feliway diffuser eller Felifriend för att skapa en harmonisk atmosfär.

Det är en bra ide att ”kattsäkra” hemmet. Själv har jag ”barnlås” på köksskåpen och på kyl och frys också!

Handtagen på dörrar som katterna inte får öppna vänds med fördel nedåt. Kontrollera att du inte har några giftiga krukväxter, se http://www.agria.se/agria/index.nsf/LinkFrameSet?ReadForm&url=http://www.agria.se/AGRIA/text.nsf/id/547 .

Tänk på att aldrig lämna luckan till tvättmaskinen eller torktumlare öppen så katten kan krypa in där. Plastpåsar, snören och gummisnoddar är också potentiella faror.

 

När kattungen känner sig trygg och hemmastadd är det dags att introducera sele och koppel. Själv föredrar jag en hundgrimma, typ Halti, som kattsele. Jag har hitintills, peppar peppar, inte haft någon katt som lyckats ta sig ur en sådan sele. Ett Flexikoppel är praktiskt för att låta katten röra sig litet friare.

Börja med att sätta på katten selen inomhus i lugn och ro. Ett bra sätt för att dra bort uppmärksamheten från det nya är att leka med katten eller kanske ge den litet mat eller godis. När katten vant sig vid selen är det dags att fästa ett kort koppel och låta katten vänja sig vid att det hänger efter. Katten får, för att undvika olyckor, aldrig lämnas utan uppsikt med sele eller koppel på sig. När detta fungerar bra, tag upp kopplet och vänj katten vid att du håller i andra änden så den inte får panik när den känner ett motstånd kopplet. Försök inte få katten att följa med dig genom att dra i kopplet. Det fungerar mycket sällan J!

Försök i stället att locka till dig katten genom att dra en leksak i ett snöre eller på ett spö. När ni kommer utomhus handlar dem mer om att låta katten röra sig som den vill och låta kopplet vara en ”säkerhetslina”. Men med tålamod, tid och Klickerträning kan du lära katten att följa med dig på promenad.

 

Mat:

Kattungen har fått Orijen torrfoder (se www.orijen.se för information om närmaste inköpsställe) på morgonen och 1-2 råa kycklingvingar på kvällen. Prova gärna annat kött; men gör det litet i taget och tänk på att det ska vara rått.

Tänk på att om du vill byta foder, vilket jag tycker endast ska göras efter moget övervägande, måste det göras mycket långsamt och gradvis för att inte störa kattungens matsmältningsapparat.

 

Kisslådor:

PeeWee kisslådor med ToaLätt papperspellets (eller Majsan/Remiss som finns i Lantmännens butiker). Tvätta ur ”underlådan” med ättika då och då för att undvika beläggning.

Du får med både ny och begagnad ToaLätt papperspellets.

 

Kloklippning;

Jag sätter kattungen i knäet med ryggen mot mig och klipper med en vanlig nageltång. Med en sådan är det lätt att se hur mycket man klipper bort. Tag gärna bara en tass, eller några klor, i taget och beröm kattungen då den sitter still och ge den något godis som belöning.

 

Transport;

Om det är en längre resa är det bra att ha en liten kisslåda i transporten. Många kattungar ”sjunger” under sina första resor innan de blir vana vid det. Jag försöker att ignorera detta och inte uppmuntra dem genom att prata med den. Ett bra trick är att lägga en filt över buren. Det gör att kattungen lugnar ned sig och somnar fortare och det dämpar även ljudet vilket gör det uthärdligare för övriga passagerare.

 

Märkning;

Kattungen är vid leverans märkt med ett chip under nackskinnet. Chipnumret framgår av köpekontraktet.

 

Försäkring;

Katten ska enligt köpeavtalet, och för att dolda-fel-försäkringen ska gälla, livförsäkras för hela köpesumman.

En veterinärvårdsförsäkring kostar några hundralappar om året och är definitivt väl använda pengar den dagen något händer.

Gå in på www.agria.se och välj Katt, Teckna försäkring.

Välj både liv- och veterinärvårdsförsäkring. Det finns några olika nivåer och självriskbelopp att välja på.

Alla uppgifter som behövs finns på köpekontraktet och stamtavlekopian.

 

Kastration;

En sällskapskatt ska kastreras före 7 månaders ålder.

 

Stamtavla;

Kattungen är registrerad i SNRF, Sveriges Nya Raskattförening, eller TICA, The International Cat Association.

Stamtavlan överlämnas till köparen då intyg om kastration med angivande av chipnummer inkommit till säljaren,

 

Lycka till med er nya familjemedlem.

Jag är övertygad om att ni kommer att få många underbara upplevelser tillsammans.